Antyrakowa rukiew wodna
19 lutego 2007, 09:55Regularne spożywanie dań z rukwią wodną zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Zgodnie z badaniami naukowców z University of Ulster, warzywo to obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, które uznaje się za ważny czynnik kancerogenny.
Witamina D wspomaga gojenie oparzeń
6 listopada 2017, 12:10U ludzi z ciężkimi oparzeniami, którzy mają wyższe poziomy witaminy D, gojenie przebiega szybciej.
Ubranie zabija wirusy i oczyszcza powietrze
14 maja 2007, 11:37Naukowiec i projektantka mody z USA skorzystali ze zdobyczy nanotechnologii i stworzyli ubrania, które niszczą wirusy, m.in. grypy, oraz oczyszczają powietrze. Eliminowane są więc zarówno czynniki biologiczne, jak i chemiczne.
Nowotwory związane z otyłością w natarciu. Największy przyrost zachorowań wśród młodych
4 lutego 2019, 15:48W ramach szeroko zakrojonych badań, które objęły 2/3 populacji USA wykazano zwiększenie częstotliwości występowania kilku nowotworów w których czynnikiem ryzyka jest otyłość. Nowotwory te występują coraz częściej u osób w wieku poniżej 50 lat, a im młodszą grupę wiekową badano, tym większy był przyrost liczby zachorowań.
Kroboard
16 lipca 2007, 11:02Zwierzęta stają się coraz powszechniej wykorzystywanym medium reklamowym. Był już sheepvertising (owcoreklama), teraz przyszedł czas na cowvertising (kroworeklamę). Bydło pasie się całym dniami, często w dobrze widocznym z drogi miejscu. Czemu by więc nie ubrać poczciwej łaciatej w coś w rodzaju czapraka z odpowiednim napisem?
Uczelnie podatne na ataki cyberprzestępców
9 kwietnia 2019, 12:59Niemal 50 brytyjskich uczelni wyższych wzięło udział w testach penetracyjnych zleconych przez The Higher Education Policy Insituter oraz organizację Jisc. Okazało się, że w niektórych przypadkach hakerzy są w stanie w czasie krótszym niż godzina uzyskać dostęp do sieci uniwersytetów i zdobyć wrażliwe informacje. Z kolei każdy z przeprowadzonych testów penetracyjnych pozwolił na odniesienie sukcesu w czasie krótszym niż 2 godziny.
Z igły widły?
21 stycznia 2009, 20:30Czy sekretem skuteczności akupunktury jest nakłuwanie miejsc kluczowych dla przepływu energii, czy w rzeczywistości chodzi wyłącznie o efekt placebo?
Polak wśród odkrywców potencjalnej substancji przeciwmiażdżycowej
16 sierpnia 2021, 04:33Substancję będącą inhibitorem enzymu odpowiedzialnego za rozwój miażdżycy zidentyfikował zespół naukowy z udziałem Polaka – dr. hab. Michała Ponczka z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ.
Zaburzenia snu zwiastunem demencji
29 lipca 2010, 10:24Demencja, choroba Parkinsona - to bardzo częste przypadłości wieku podeszłego, których nie umiemy leczyć. Można im w jakimś stopniu zapobiegać, ale do tego trzeba móc je wcześnie przewidzieć. Nowe badania dają szansę na wykrycie ryzyka nawet 50 lat wcześniej!
Jedz kimchi, będziesz szczuplejszy! Byle z umiarem
7 lutego 2024, 08:27Koreańscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy otyłością a spożyciem kimchi. Spożywanie 1–3 porcji kiszonki dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości u mężczyzn, a kimchi z rzodkwi powiązane jest z mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości brzusznej u kobiet i mężczyzn. Głównymi składnikami kimchi są zwykle kapusta i rzodkiew. Warzywa są solone, doprawiane cebulą, czosnkiem, sosem rybnym i fermentowane. Danie zawiera dużo błonnika, bakterie sprzyjające zdrowiu mikrobiomu, witaminy i liczne polifenole.